Nederland als conflict

Nederland als conflict

Ik ben Nederlander. Ik kan bijna iedere kleur hebben die er op de wereld te vinden is en overal vandaan komen. Ik kan ieder geloof aanhangen dat er bestaat of denkbare seksuele voorkeur hebben. Ook qua karakter ben ik zeer divers, van zeer introvert tot extreem extravert, doeners, denkers, luien, ijverigen etc. Toch ben ik Nederlander.

Is er plaats voor mij? Is er plaats voor die ander?

Sociale media

Als ik me baseer op sociale media, dan is het antwoord op die vraag nogal onzeker. Door slimme algoritmes worden tegenstellingen uitvergroot en krijgen extreme standpunten de meeste aandacht. Soms lijkt het er wel eens op dat vernietiging van de ander of, op zijn minst, zijn of haar mening het hoogste doel is. In alle opwinding vergeten we gemakkelijk dat er aan de andere kant van het toetsenbord iemand zit die vooral lijkt op onszelf: diegene wil net als jij wat geluk ervaren, wat meedelen in de welvaart, wat ruimte hebben om zichzelf te zijn, perspectief hebben voor zichzelf en zijn of haar geliefden en nog wat van die dingen die jij ook zo graag wilt.

Filosofie

Over de vraag wie jij bent en wie is de ander, is in de filosofie veel nagedacht. Tegenover het “denkende zelf” (ik denk dus ik ben) van Descartes staat de omarming van het “dansende zelf” van Nietzsche dat uitgaat van de omarming en begrip van onze driften en onze ervaringen om  uiteindelijk daaruit een sterke wil vormen . Deze twee voorbeelden zijn illustraties, de vraag wie we zijn is niet opgelost en wordt misschien ook niet opgelost.

Eigen ervaring

Ik kan wel dingen ervaren. Soms vind ik iets leuk of fijn soms juist niet. Mijn waarnemingen en ervaringen vormen mijn behoeften. Ik vind sporten fijn, ik lees graag, ik vind het leuk om lange gesprekken aan tafel te hebben, ik houd van muziek, ik vind het prettig om te werken, ik houd van rust, ik wil graag gezond zijn……

Wat nu als mijn behoeften zich vertalen naar gedrag waar jij last van hebt, omdat het niet aansluit bij jouw behoeften? Dan hebben we een conflict:

Als mijn behoefte aan rust in strijd komt met jouw behoefte om gezellig met vrienden te zijn.

Als mijn behoefte aan gezondheid in strijd komt met jouw behoefte aan vrijheid.

Als mijn behoefte aan mobiliteit in strijd komt met jouw behoefte aan natuur.

Als………

Wat doen we met al die “alsen”? Kunnen we elkaar blijven zien en erkennen als individu met evenveel rechten als onszelf of wordt die andere partij iets of iemand die maar beter niet kan bestaan.

Antwoord van Fidiation

Het antwoord van Fidiation bij conflicten is duidelijk: Als partijen elkaar weer erkennen en ruimte geven, kunnen we bijna ieder conflict oplossen. Dan worden conflicten bronnen van inspiratie omdat daar de wezenlijke botsing plaatsvindt tussen behoeften en waarden van mensen, van organisaties en van maatschappijen. Als die botsing kan plaatsvinden zonder destructieve escalatie van het conflict dan ontstaat er creativiteit, samenwerken en inspiratie.

Fidiation is bij uitstek het bedrijf dat organisaties verder helpt om van iedere crisis een kans te maken. Neem gerust contact op!

 

Comments are closed.