Mediation en vakkennis: duivels dilemma

Mediation en vakkennis: duivels dilemma

Ik los zakelijke problemen op. Dat doe ik mijn hele leven al.

Begonnen als aangiftemedewerker op een groot accountantskantoor doorliep ik alle carrièrestappen die een  fiscalist kan nemen en werk tegenwoordig voor mezelf als fiscalist/mediator. Ik weet dat ik een goede fiscalist ben en ik twijfel of ik een goede mediator ben. Ik zal uitleggen waarom ik daarover twijfel.

Twee weken geleden kwamen twee medici naar me toe. Ze waren op leeftijd en hadden een degelijk financieel beleid gevoerd, waardoor ze financieel onafhankelijk waren. Ze hadden gezamenlijk een maatschap. De ene wilde eigenlijk per direct stoppen en leuke dingen gaan doen, de ander wilde nog 1,5 a 2 jaar wachten zodat hij zijn praktijk kon overdragen aan zijn zoon, die dan zijn studie af zou hebben. Er waren vooral hierdoor wrijvingen opgetreden en ze zochten een fiscaal en financieel onderlegde mediator.

Volgens de regels van mediation ben ik gaan luisteren, heb een aantal interventies gepleegd en vrij gemakkelijk kwamen ze zelf met een oplossing:

Degene die op zijn zoon wachtte zou fulltime 2 jaar doorwerken en dan aan zijn zoon overdragen. De ander zou nog 2 jaar voor maximaal 3 dagen per week werken en haar praktijkaandeel overdragen aan een jonge medicus die al een tijd in de praktijk werkt.

Klaar: iedereen tevreden, factuur sturen, probleem opgelost. Iedere mediator zou gelukkig zijn met dit resultaat.

Ik niet.

De medici hadden mij uitgezocht omdat ik een financieel en fiscaal een goede reputatie heb: ze wilden een fiscaal gunstige oplossing, maar wel ruimschoots binnen de wettelijke mogelijkheden, geen fratsen.

Als fiscalist weet ik dat overdracht van het maatschapsaandeel aan de medewerker zonder belastingheffing kan plaatsvinden, doorschuiven heet dat. Over de meerwaarden in het maatschapsaandeel dat aan de zoon zou worden overgedragen is -zonder nadere maatregelen- echter wel belasting verschuldigd. Dat gaat te zijner tijd natuurlijk gedoe opleveren: hoe kan het dat zij het zonder belastingheffing kan overdragen aan een medewerker en ik belasting moet betalen als ik overdraag aan mijn zoon?

Als mediator moet ik mijn mond houden, als fiscalist zou ik een hele slechte zijn om dit niet aan de orde te stellen. Ik zal heel eerlijk zijn: ik kan het niet, mijn mond houden! Mijn missie is om mensen écht te helpen. Dat doe ik door als mediator mijn klanten hun eigen oplossingen te laten vinden waarbij ik volstrekt onpartijdig ben en neutraal. Als ze echter in (onvoorziene) fiscale of financiële vallen dreigen te trappen dan grijp ik in. Daarmee ben ik vermoedelijk een matige mediator, maar mijn klanten zijn wel tevreden.

Ik help u graag met lastige conflicten en zorg en passant, dat u geen onvermoede fiscale en financiële schade lijdt. Neemt u contact met me op?

www.fidiation.nl

www.stokvis-mediation.nl

www.nob.net

VFM Mediation.nl

 

 

Comments are closed.